Cartografie Apple

Cartografie Apple

Avioanele spion folosite de Apple pentru cartografie starnesc discutii in Senatul American

Marile companii americane au început să folosească, pentru topografierea și cartografierea teritoriului SUA, diferite tehnologii care până cu puțin timp în urmă fuseseră disponibile doar armatei.

Astfel, Apple a anunțat, în acest an, lansarea unei noi aplicații Maps în iOS 6. Printre funcțiile acestei noi aplicații se numără și FlyOver, un sistem tridimensional care permite vizualizarea unor imagini realiste din diferite zone de pe glob.

Dacă cu ajutorul Google Street View puteam vedea locațiile doar de la nivelul străzii, datorită mașinilor Google care rulează prin diferite orașe, imaginile Apple ne vor permite să vedem la o rezoluție excelentă și imagini filmate de la înălțime, din avioane și elicoptere.

Toate bune și frumoase, însă lansarea noilor servicii a provocat discuții în Senatul american, fiind semnalate două tipuri de probleme. În primul rând, intimitatea cetățeanului obișnuit are de suferit. După cum se spune în scrisoarea unui senator american pe această temă, grătarul sau plaja făcute în propria curte riscă să își piardă statutul de evenimente private și să devină publice, ca urmare a utilizării noii aparaturi.

Pe lângă afectarea intimității, o altă problemă este reprezentată de securitate. Utilizatorii vor putea vedea imagini amănunțite referitoare inclusiv la diferite obiective militare sau civile, de o deosebită importanță strategică. Astfel, aceste noi tehnologii ar putea reprezenta o unealtă valoroasă pusă în mâna teroriștilor.

Rămâne de văzut cum va reacționa statul american, pe viitor, la dezvoltarea impetuoasă a tehnologiei de cartografiere și toporafiere și dacă vor fi adoptate măsuri legislative special pentru a mai tăia din elanul unor companii precum Google sau Apple.