Ce Reprezintă un Studiu Topografic?
Când este necesară realizarea unui studiu topografic
O ridicare topografică (sau studiu topografic) este un exercițiu realizat de inginerii topografi.
Folosind echipamente și cunoștințe topografice profesionale, măsurăm poziția și înălțimea elementelor topografice artificiale și naturale de pe situri.
Exemple de caracteristici topografice naturale:
- Pante, maluri naturale și depresiuni în teren;
- Cursurile de apă și întinderile iazurilor și lacurilor;
- Copaci izolați;
- Zone de pădure, vegetație și tufișuri.
Exemple de caracteristici topografice artificiale:
- Limite de teren, inclusiv pereți, garduri și gard viu;
- Drumuri, inclusiv partea de sus și de jos a bordurilor, liniile de coroană a drumului și marcaje;
- Totuare și piste de biciclete, piste accidentate și margini de iarbă;
- Mobilier stradal, cum ar fi semnalizari, coșuri de gunoi, bănci etc.;
- Elemente de drenaj, cum ar fi capacele de canal și rigole etc.;
- Alte servicii, cum ar fi BT, CATV, electricitate, gaz, apă și semnale de trafic;
- Urme de constructii;
- Poduri, rampe, trepte și copertine;
- Suprafețe precum asfalt, beton, pietriș și iarbă etc.;
- Arbuști și grădini;
- Goluri și șanțuri de drenaj.
Aceste caracteristici sunt de obicei afișate ca linii și puncte pe un desen. Nivelurile solului sunt incluse la intervale regulate de-a lungul caracteristicilor, în timp ce nivelurile tip punct oferă informații de nivel în zone deschise.
Alte niveluri importante, cum ar fi nivelurile pragurilor, nivelurile coamei și streașinii unei case, nivelurile copacilor, înălțimile cablurilor aeriene și etichetele de contur sunt incluse și afișate pe desen.
Un desen profesional va fi adnotat complet, incluzând tipurile de suprafață, tipurile de limite și înălțimea și orice alte constatări specifice site-ului.
De ce este necesar un studiu topografic?
În cazul proiectelor individuale foarte mici, cum ar fi extinderile de locuințe, un arhitect poate fi capabil să realizeze proiecte de succes și acorduri de planificare fără a fi necesar un inginer topograf specializat.
Pentru orice lucru mai mare sau mai complex, ce necesită și cadastru și intabulare, relevările topografice reprezintă unul dintre punctele cheie de plecare ori de câte ori terenul urmează să fie dezvoltat sau reamenajat.
Studiile topografice sunt utilizate de consultanți în dezvoltare, arhitecți, designeri și ingineri. Ele sunt utilizate pe tot parcursul ciclului de viață al unui proiect.
Efectuarea unui studiu amănunțit al șantierului într-o etapă incipientă a unui proiect este recomandată pentru a reduce riscul și șansa de a se face greșeli costisitoare, iar prețul măsurătorilor topografice ar fi mai mic decât alte eventuale greșeli.
Exemple comune ce necesită un studiu topografic:
- Satisfacerea cerințelor autorităților;
- Proiectarea unui amplasament pentru mai multe case, inclusiv noile drumuri și canale de drenaj;
- Proiectarea oricărui aspect al sitului, indiferent dacă acesta este un teren cu, construcții de birouri, industriale, rezidențiale sau pentru utilizare mixtă;
- Proiectarea unei extinderi a casei sau o singură construcție nouă în limitele șantierului- ținând cont de amplasarea terenului și de poziția și înălțimea copacilor și clădirilor din jur;
- Modelarea lucrărilor de terasament și planificarea tăierilor și umplerilor, calculând cum să mutați solul existent în jurul unui șantier pentru a minimiza costul aducerii materialelor în interior sau al îndepărtării acestuia;
- Model de inundare a cursurilor de apă și a câmpiilor lor inundabile pentru a evalua viabilitatea unui sit sau a contesta harta inundațiilor;
- Proiectarea de noi accese și realinieri și legarea acestora de autostrăzile, nodurile și sensurile giratorii existente;
- Refacerea suprafeței și reproiectarea parcărilor;
- Investigarea problemelor legate de acumularea/starea apei pe zonele de teren dure sau joase;
- Planificarea rutelor;
- Reprezentarea grafică a rezultatelor studiilor de mediu, cum ar fi studii ecologice și studiile arboricole;
- Planificarea investigațiilor geotehnice de șantier;
- Furnizarea unui context pentru rezultatele studiului de cartografiere a utilităților subterane;
- Măsurarea cu precizie a suprafețele de teren;
- Stabilirea poziției dezvoltărilor proiectate și aprobate cu succes, pentru ca antreprenorii să înceapă să construiască;
- Revizuirea și producerecea de desene as-built ale proiectului finit;
- Înregistrarea și transferarea
terenurilor și servituților la Cartea Funciară prin crearea de planuri de titlu și transfer.
Cum se efectuează un studiu topografic?
În funcție de dimensiunea suprafeței de teren care urmează să fie cercetată, un singur inginer topograf sau o echipă vor vizita fizic situl.
După ce și-au instalat stațiile, prismele reflectorizante și unitățile GPS pe cuie metalice bătute în pământ (stații de control), ei încep să măsoare terenul, câte un punct pe rând.
Cuiele (sau coordonatele lor) sunt folosite pentru a verifica acuratețea măsurătorilor pe parcursul zilei și permit, de asemenea, adăugarea cu ușurință a unor lucrări suplimentare incluse în studiul topografic.
Aceste posturi de control vor fi folosite și pentru a stabili cu precizie (marcarea la sol) pozițiile noilor clădiri, drumuri și limite etc. – după ce a fost proiectată noua utilizare a terenului. Acestea sunt abordările standard ale topografiei terenurilor.
Un studiu topografic profesional, servicii de cadastru și intabulare, cu măsurători topografice la un preț foarte avantajos, oferit de echipa experimentată de la Roexpert Cad, este la doar un telefon distanță.
Experiența noastră vastă în topografie include, de asemenea, și studii topografice de ultimă generație realizate cu drona ce răspunde tuturor cerințelor tale.