Măsurători Topografice cu Drona în Construcții
6 Beneficii în Utilizarea Dronelor în Arhitectură și Urbanism
Potrivit unui studiu McKinsey, industria construcțiilor se luptă cu o mare ineficiență. Proiectele mari de construcții durează de obicei cu 20% mai mult decât termenele limită de finalizare și sunt cu până la 80% peste bugetul inițial.
În comparație cu alte sectoare, industria construcțiilor a fost lentă în adoptarea noilor tehnologii digitale, chiar dacă beneficiile pe termen lung sunt semnificative, iar dronele comerciale – sau vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au fost printre primele echipamente adoptate în acest sens.
Unele companii de construcții au trecut deja pe drone pentru topografie profesionale. În 2018, acest sector a înregistrat o creștere cu 239% a adoptării tehnologiei dronei topografice.
Companiile care construiesc și gestionează infrastructuri mari, cum ar fi drumuri, căi ferate, poduri, baraje, rezervoare de apă, aeroporturi, complexe industriale, complexe de petrol și gaz și complexe energetice au un ajutor considerabil în utilizarea dronelor pentru topografie pentru a-și optimiza operațiunile.
Complexitatea și amploarea unor astfel de proiecte îi expun pe constructori la multe provocări pe care această tehnologie nouă îi poate ajuta să le rezolve, inclusiv studii topografice lungi și costisitoare, identificarea timpurie a greșelilor de construcție, penalități pentru nerespectarea termenelor limită, comunicarea greșită între părțile interesate și antreprenori și evaluarea volumetrică.
De asemenea, poate ajuta părțile interesate să efectueze un studiu topografic eficient pentru a evita datorii financiare după construcție din cauza lipsei de întreținere și a daunelor rezultate din mediu.
De asemenea, dronele topografice pot deschide noi aplicații care anterior erau foarte greu sau costisitor de accesat sau de urmărit îndeaproape. Gândiți-vă la monitorizarea sau inspectarea zonelor greu accesibile sau la analizarea și optimizarea unor medii în schimbare rapidă, cum ar fi șantierele.
Șase beneficii ale utilizării dronelor topografice pentru proiecte în construcții și infrastructură
Primul și cel mai evident beneficiu al dronelor pentru topografie în industria construcțiilor este avantajul de a obține date vizuale precise ale șantierelor, mai rapid și mai ieftin decât cu tehnicile terestre sau cu aeronavele cu pilot. Cu toate acestea, acesta este doar unul dintre numeroasele beneficii pe care dronele le pot aduce companiilor de construcții.
1. Achiziție rapidă, reproductibilă, la cerere, de imagini
Pe un șantier există întotdeauna un antreprenor, o firmă de proiectare, o firmă de inginerie și o serie de subantreprenori care să execute lucrări de specialitate. Pe lângă faptul că implică o mulțime de echipe, termenele limită sunt strânse și necesită înregistrări actualizate frecvent pentru a lua decizii și a alinia mai multe părți interesate. De aici și marele avantaj al folosirii dronelor pentru topografie pentru managerii de șantier. Dronele oferă o imagine completă a șantierului la cerere și în câteva ore.
2. Date exacte și cuprinzătoare
Pe lângă faptul că oferă fotografii aeriene detaliate, aceleași date colectate de o dronă topografică într-un singur zbor, oferă o hartă completă a site-ului cu puncte GPS, în 2D și 3D. Aceste hărți permit măsurători topografice precise ale distanțelor, suprafețelor, altitudinilor și volumelor. De acolo, software-ul de fotogrammetrie generează și modele de elevație, cum ar fi modele digitale de teren (DTM) și modele digitale de suprafață (DSM).
3. Economie de timp și costuri
Dronele pentru topografie reduc semnificativ colectarea de date în teren și costurile asociate cu forța de muncă.
În mod tradițional, pentru același șantier, o dronă topografică poate obține imaginile și datele necesare unui studiu topografic într-un timp de 5 ori mai mic decât prin folosirea metodelor tradiționale. În cele din urmă, datele dronei economisesc timp și bani în toate etapele unui proiect de construcție și dintr-o serie de motive care ar putea fi incluse în oricare dintre cele șase beneficii enumerate.
4. O documentare mai bună și o reconciliere mai rapidă cu subcontractanții
Supravegherea procesului constructiv oferă o documentație mai completă pe tot parcursul acestuia.
În cazurile în care un proiect se dezvoltă defectuos, este dificil, dacă nu imposibil, să urmăriți unde a fost făcută greșeala sau cine a făcut-o. Datele dronei topografice oferă documentație clară, precisă și recuperabilă a procesului de construcție. Acest lucru permite părților interesate să analizeze și să identifice unde au apărut greșeli și să soluționeze aceste dispute în afara instanței, deoarece dovezile sunt mai clare.
5. Supravegherea de la distanță a șantierului
Proiectanții, inspectorii și managerii de proiect trebuie fie să călătorească fizic, fie să se bazeze pe muncitorii de pe șantier pentru a obține informații despre progresul construcției. Având pe cineva la fața locului care să zboare cu drona și să capteze imagini, vor putea vedea progresul proiectelor direct pe computer, putând să fie evaluat și putându-se purta discuții cu managerii de șantier prin intermediul tehnologie fără a fi nevoie să fie la fața locului.
6. Siguranță sporită
Posibilitatea de a monitoriza și inspecta locurile greu accesibile sau zonele din mijlocul utilajelor fără a intra în ele reduce în mod evident expunerea lucrătorilor la accidente.
Adăugați la aceasta că siguranța pe șantier înseamnă și asigurarea zonei de lucru ca fiind accesibilă doar personalului calificat. Prin urmare, imaginile cu drone pot ajuta la localizarea mai rapidă a unei breșe în perimetrul unui sit, prevenind intrarea civililor și potențialele accidente.
Dar cele mai mari îmbunătățiri ale siguranței sunt în inspecții și lucrări de întreținere. În loc să urce pe stâlpi electrici, să folosească frânghii pentru a inspecta caracteristicile unei instalații sau să lucreze de-a lungul autostrăzilor aglomerate, lucrătorii pot zbura cu o dronă topografică și inspecta imagini fără a se expunela pericol.