Mic Ghid de Date Furnizate de Drona Topografică
Rezultatele unui Studiu Topografic
Pentru a înțelege mai bine cum pot fi folosite dronele pentru măsurători topografice, vă vom explica din nou ce înseamna fotografierea aeriană. Acest proces implică preluarea mai multor imagini aeriene ale unui teren și utilizarea acestora pentru a crea modele 2D sau 3D de înaltă rezoluție, digitalizate, din care pot fi deduse măsurători precise.
Acest lucru poate fi completat cu un software specializat de post-procesare care caută caracteristici în imagini și le unește într-un mod care oferă o reprezentare precisă a unui spațiu, care poate fi folosit ulterior când este în afara amplasamentului de către un inginer topograf.
Mulți dintre voi știți deja ce este o ridicare topografică, însă, pentru a clarifica încă o dată acest termen, topografia sau studiul topografic al terenului este o componentă vitală în procesul de proiectare a unui proiect și ar trebui să fie realizată înainte de a avea loc orice lucrări de proiectare detaliată.
Un studiu topografic poate fi folosit ca document legal pentru a defini limitele unei proprietăți, sau pentru profesioniști precum arhitecții, inginerii civili, inginerii topografi, experții topografi din Oradea și urbaniștii le pot folosi pentru a lua decizii privind proiectarea și managementul proiectului.
Dronele au devenit un instrument esențial pentru inginerii topografi care doresc să creeze topografii precise pe suprafețe mari. Datele post-procesare, cum ar fi DJI Terra, pot combina sute, dacă nu mii de imagini capturate de drona pentru a crea materiale foarte detaliate.
Norii de puncte LiDAR
LiDAR, care înseamnă „Light Detection and Ranging” este o tehnologie care a fost folosită de inginerii topografi și geodezi de multe decenii dar și de experții topografi din Oradea în prezent, dar recent a devenit din ce în ce mai populară în cadrul sondajelor aeriene fără pilot. Un senzor LiDAR emite un impuls de lumină laser și măsoară timpul necesar pentru ca pulsul să revină pe măsură ce acesta se întoarce.
Ce sunt liniile de contur?
Liniile de nivel sunt generate prin conectarea tuturor punctelor cu o cotă similară. Aceste linii sunt trasate pe un plan al unui anumit teren pentru a înțelege natura suprafeței, a identifica volumul de umplere tăiat, a studia caracteristicile debitului de apă, a estima adâncimea și abruptul văii. Liniile de contur formează o curbă netedă a acelorași puncte de cotă.
Dronele pentru măsurători topografice sunt folosite pentru a colecta date sub formă de imagini de înaltă calitate. Datel capturate sunt aliniate prin triangulație aeriană. Datele aliniate sunt apoi orto-rectificate și georeferențiate folosind informațiile GCP. Ulterior, sunt generate modelul digital de cotă (DEM) final și liniile de contur la modificarea necesară a cotei.
Care sunt principalele utilizări ale liniilor de contur?
Curbele de nivel sunt utilizate în general pentru a înțelege profilul terenului pentru utilizări multiple, după cum urmează:
– Adâncimea de tăiere și umplerea este decisă dintr-o cotă de profil a hărții de contur, atunci când se cunoaște nivelul dorit sau cota drumului/căii ferate;
– Minimizarea și echilibrarea lucrărilor de terasament prin stabilirea traseelor liniilor feroviare, rutiere, de canal sau de canalizare folosind curbe de nivel;
– Zona de captare și cantitatea debitului de apă în orice punct.
– În lucrările agricole, hărțile de contur sunt utile ca linii directoare în planificarea arborilor pe teren deluros și, de asemenea, în proiectul de îmbunătățire a terenului.
– Studiu inițial de fezabilitate pentru proiecte de energie eoliană sau solară, pentru studierea profilului terenului;
– Studiu inițial de fezabilitate pentru construcții de telecabine, trebuie făcut un studiu pentru a analiza terenul;
– Calculele volumetrice sunt efectuate conform cerințelor pentru extragerea volumului de roci, pietriș al unui munte și estimarea valorii totale a acestuia;
– Curbele de nivel sunt, de asemenea, benefice pentru companiile miniere, în special pentru calcularea volumului stocurilor.
În concluzie, acestea sunt principalele date oferite de către o dronă pentru măsurători topografice și utilizările și practicitatea acestora în toate domeniile de referință.