Tot ce trebuie să știi despre măsurătorile topografice cu drona
Cum Functioneaza o Drona Topografica și care este Prețul Masurătorilor cu Drone Topografice
Topografia cu o dronă oferă un potențial enorm profesioniștilor topografi. Cu o dronă, este posibilă efectuarea de ridicări topografice la aceeași calitate ca măsurătorile extrem de precise colectate prin metode tradiționale, dar într-o perioadă de timp mult mai scurtă. Acest lucru reduce substanțial costul unui studiu de șantier și volumul de muncă al specialiștilor în domeniu.
Ce înseamnă o măsurătoare topografică cu drona?
O măsurătoare topografică cu drone se referă la utilizarea unei drone topografice sau a unui vehicul aerian fără pilot (UAV), pentru a captura date aeriene cu senzori orientați în jos, cum ar fi camere RGB sau multispectrale și încărcături utile LIDAR. În timpul unei măsurători cu o dronă topografică cu o cameră RGB, solul este fotografiat de mai multe ori din unghiuri diferite, iar fiecare imagine este etichetată cu coordonate.
Cu aceste coordonate, un software specializat creează ortpfotoplanuri, elevații sau modele 3D ale ale terenului. Aceste hărți pot fi, de asemenea, utilizate pentru a extrage informații precum distanțe foarte precise sau măsurători topografice cu drone. Spre deosebire de avioanele cu pilot sau de imaginile prin satelit, dronele topografice pot zbura la o altitudine mult mai mică, ceea ce face ca generarea de date de înaltă rezoluție și precizie să fie mult mai rapidă, mai puțin costisitoare și independentă de condițiile atmosferice, cum ar fi prezența norilor.
Care sunt utilizările dronelor topografice?
Topografie/cartografie
Dronele topografice generează ortofotoplanuri de înaltă rezoluție și modele 3D detaliate ale terenurilor în care sunt disponibile date de calitate scăzută, învechite sau chiar în lipsa totală a datelor. Acestea permit astfel producerea rapidă și ușoară a hărților cadastrale de înaltă precizie, chiar și în medii complexe sau dificil de accesat. De asemenea, inspectorii pot extrage caracteristici din imagini, cum ar fi indicatoare, borduri, marcaje rutiere, hidranți de incendiu și drenuri.
După post-procesarea cu un software specializat, aceleași imagini pot produce elevații foarte detaliate, linii de contur și linii de rupere, precum și reconstrucții 3D ale terenurilor sau clădirilor.
Administrarea și expansiunea terenurilor
Imaginile aeriene realizate de drone accelerează și simplifică considerabil releveele topografice pentru gestionarea și planificarea terenurilor. Acest lucru este valabil pentru cercetarea șantierului, planificare și proiectare, precum și construcția finală a drumurilor, clădirilor și utilităților.
Măsurători precise
Ortofotografiile de înaltă rezoluție le permit geodezilor să efectueze măsurători de distanță și suprafață foarte precise.
Măsurători volumetrice Cu software-ul de cartografiere 3D, este, de asemenea, este posibil să obțineți măsurători volumetrice din aceleași imagini. Această metodă rapidă și ieftină de măsurare a volumului este deosebit de utilă pentru calcularea stocurilor din mine și cariere pentru inventariere sau monitorizare. Cu o dronă topografică, inspectorii pot captura mult mai multe puncte topografice, prin urmare, vor rezulta măsurători de volum mai precise. Aceștia pot face acest lucru într-un mod mult mai sigur decât dacă ar trebui să capteze manual datele. Deoarece dronele captează datele de sus, operațiunile la fața locului nu vor fi întrerupte.
Dezvoltare urbană
Dezvoltarea unor zone urbane mai dense și mai complexe necesită o planificare intensivă și, prin urmare, o colectare de date consumatoare de timp și foarte costisitoare. Datorită dronelor topografice, urbaniștii pot colecta cantități mari de date, actualizate într-o perioadă scurtă de timp și cu mult mai puțin personal necesar. Imaginile produse în acest fel permit planificatorilor să examineze condițiile sociale și de mediu existente ale terenurilor prin măsurători topografice cu drone.
Cât de precisă este o măsurătoare topografică cu drone?
Performanța și tipul dronei, calitatea componentelor sale, rezoluția camerei, înălțimea la care zboară drona, vegetația și tehnologiile utilizate pentru geolocalizarea imaginilor aeriene pot influența în mare măsură acuratețea cartografierii dronei. în acest moment, este posibil să atingeți o precizie absolută de până la 1 cm (0,4 inchi) și 0,7 cm/px (0,3 in/px) GSD în condiții optime cu o dronă topografică de ultimă generație.
Care este prețul măsurătorilor cu dronă topografică?
Mulți oameni se întreabă „care este prețul măsurătorilor cu drone topografice”. Din păcate, răspunsul nu este simplu, deși ne-am dori să fie. Răspunsul simplu este „depinde”. Depinde de dimensiunea proiectului, de sfera sondajului, de toleranțele necesare și de tehnologia necesară pentru a face treaba corect.
La fel ca multe alte servicii, prețul dronei topografice sunt determinate de procese fixe asociate fiecărui proiect de topografie aeriană. Indiferent de dimensiunea locului, trebuie să setăm structuri de fișiere, să facturăm proiectul, să ne informăm echipajele și să planificăm logistica. Aceasta înseamnă că prețul dronei topografice nu crește liniar.
Sperăm că acest articol v-a ajutat să realizați cât de mult vă pot îmbunătăți dronele topografice potențialul de măsurare a terenului. Dronele permit topografilor să atingă noi culmi în ceea ce privește viteza, siguranța și rentabilitatea investiției pe care o pot atinge. Nu este de mirare că din ce în ce mai mulți geodezi încorporează dronele topografice în setul lor de instrumente de topografie.