Tot ce trebuie să știi despre topografie în 2021
Ce este un studiu topografic și cum se realizează
Ce înseamnă topografia?
Topografia este descrierea formelor de relief dintr-o zonă dată. Unele exemple includ râuri, munți și chiar structuri create de om. Termenul „topografie” provine din cuvintele latine topo, care înseamnă loc sau locație, și graphia, care înseamnă desen sau scriere. Acest lucru se traduce în esență prin desenarea sau descrierea unei locații.
La prima vedere, o hartă topografică ar putea părea puțin confuză cu linii de diverse dimensiuni si modele , marcaje și culori. Fiecare marcaj și culoare reprezintă ceva diferit. Cu toate acestea, înțelegerea și descrierea topografiei unei zone se pot dovedi indispensabile pentru o serie de profesii diferite și îi ajută pe oameni să înțeleagă mai bine lumea din jurul lor.
Cea mai eficientă modalitate de a arăta topografia unei zone este prin crearea sau utilizarea unei hărți topografice. Hărțile topografice conțin reprezentări ale diferitelor caracteristici topografice și oferă detalii cheie pentru aceste caracteristici, cum ar fi nivelul de altitudine.
În general, inginerii topografi creează hărți topografice folosind una dintre cele două metode; studii directe sau studii indirecte. Într-un studiu topografic direct, inginerul topograf vizitează fizic o locație pentru a efectua măsurători folosind echipamente precise, cum ar fi clinometrele. Ei folosesc aceste informații despre altitudine și distanță pentru a crea hărți topografice.
În studiile topografice indirecte, topograful creează o hartă topografică folosind metode indirecte, cum ar fi imagini prin satelit sau chiar sonar pentru regiunile subacvatice. Inspectorii folosesc de obicei sondaje indirecte atunci când cartografiază zonele care nu sunt ușor accesibile, cum ar fi regiunile îndepărtate sau fundul oceanului.
Un studiu topografic adună date atât despre caracteristicile naturale cât și cele create de om ale pământului, precum și despre terenul acestuia. Caracteristicile permanente, cum ar fi clădirile, gardurile, copacii și pâraiele definesc cu precizie terenul și limitele acestuia. Contururile terenului și nivelurile arată elevația terenului.
Hărțile topografice sunt folosite de arhitecți, ingineri, antreprenori și alții pentru a-și vizualiza cu precizie amplasamentele și pentru a planifica avansarea dezvoltării.
Există mai multe tipuri de ridicare topografică?
În funcție de scopul studiului topografic și de rezultatul dorit, există câteva tipuri de ridicări topografice din care să alegeți, inclusiv un studiu general al terenului, studiu de delimitare și un studiu pentru proiecte de construcții.
De asemenea, în funcție de scara hărții care este necesară și de locația sitului, de exemplu dacă este o zonă urbană sau rurală, un sondaj poate fi clasificat după nivelul de precizie.
Un proces tipic de măsurători topografice include:
- Colectarea informațiilor de către inginerul topograf, adică aria geografică care urmează să fie inclusă, nivelul de detaliu, acuratețea și producția de date;
- Planificarea orarului și a prețurilor măsurătorilor topografice;
- Colectarea datelor studiului topografic la fața locului;
- Prelucrarea datelor și pregătirea rezultatului final al studiului;
- Asigurarea internă a calității de către un membru senior al personalului;
- Livrarea rezultatului final al studiului topograficcătre client.
Cât durează procesul de finalizare a unui studiu topografic?
Durata unui proces de ridicare topografică depinde de mărimea zonei care urmează să fie acoperită și de complexitatea terenului care este cercetat.
O dată ce este calculat timpul necesar, se convine un program de lucru cu clientul. Se mai iau în calcul și resurse suplimentare pentru a îndeplini o anumită etapă a programului de proiect sau un alt termen limită.
La ce se folosește o ridicare topografică?
În mod normal, măsurătorile topografice sunt folosite ca bază pentru deciziile de proiectare. Un arhitect sau un inginer consultant va avea nevoie de un plan digital precis al zonei șantierului pentru a produce proiectul de arhitectură și contrucție.
Studiul topografic poate fi folosit însă și în alte scopuri, inclusiv noi dezvoltări de locuințe, noi modele de drumuri, depuneri de carte funciară sau calcule volumetrice.
De ce sunt atât de importante măsurătorile topografice pentru arhitecți?
Arhitecții au nevoie de date digitale precise ale sitului clientului lor pentru a-și proiecta în mod corespunzător proiectele, cu nivelul de detaliu sau specificații adaptate terenului.
Un studiu topografic amănunțit al tuturor caracteristicilor terenului este esențial pentru planificare, proiectare și construcție. Orice caracteristică care nu este analizată poate cauza întârzieri costisitoare în orice stadiu al dezvoltării.
Care este prețul măsurătorilor topografice?
Prețul măsurătorilor topografice se bazează în special pe timpul care este acordat proiectului. Timpul este calculat pe întinderea suprafeței șantierului, a terenului și a vizibilității. Prețul măsurătorilor topografice se va calcula și în funcție de caracteristicile pe care trebuie să le examinăm, care sunt, de asemenea, luate în considerare în calculul nostru.
Care sunt clienții care apelează la aceste servicii?
Avem o gamă largă de clienți care apelează la serviciile noastre, de la arhitecți, ingineri și antreprenori, până la constructori de case și persoane fizice.
Avem o reputație puternică în sfera topografilor din Oradea pentru furnizarea de date exacte la timp și cu un buget foarte bun raportat la calitate preț. Clienții au încredere în noi pentru a livra materiale de înaltă precizie.