Cum sunt utilizate datele despre drone în industria construcțiilor?

O dronă este utilizată în principal în industria construcțiilor în scopuri de supraveghere și inspecție. Dronele sunt echipate cu senzori orientați în jos, cum ar fi RGB, multispectral, termic sau LIDAR și pot capta o mulțime de date aeriene într-un timp scurt.

 

Obținerea de informații din lumea reală cu fotogrametria

 

În timpul unui sondaj cu drone aeriene echipate cu o cameră RGB, solul, caracteristicile și clădirile sale sunt fotografiate de mai multe ori din unghiuri diferite, iar fiecare imagine este etichetată cu coordonate. În primul rând, aceste imagini geoetichetate foarte detaliate pot fi utilizate pentru activele și inspecțiile, de exemplu, pentru acoperișurile clădirilor sau zonele greu accesibile. Ele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a monitoriza zone pe distanțe mari, cum ar fi rânduri de vegetație, drumuri și căi ferate.

Dronele iau imagini din unghiuri multiple. Din aceste imagini, software-ul de fotogrametrie creează hărți 2D și 3D cu informații de geolocalizare.

Luând tehnologia cu un pas mai departe, software-ul de fotogrametrie poate combina imaginile pentru a genera hărți 2D, cote și modele 3D georeferențiate. Aceste hărți pot fi folosite pentru a extrage informații precum distanțe precise, măsurători de suprafață și volumetrice.

 

Cine are cel mai mult de câștigat din tehnologia dronelor?

 

Companiile care construiesc și gestionează infrastructuri mari, cum ar fi drumuri, căi ferate, poduri, baraje, rezervoare de apă, aeroporturi, complexe industriale, operațiuni de petrol și gaze și complexe de energie electrică au un potențial considerabil de a utiliza datele despre drone pentru a-și optimiza operațiunile.

Complexitatea și amploarea unor astfel de proiecte le expune la multe provocări pe care această tehnologie le poate ajuta să rezolve, inclusiv anchete lungi și costisitoare, identificarea timpurie a greșelilor de construcție, penalități pentru lipsa termenelor, comunicarea greșită între părțile interesate și contractori și evaluarea volumetrică. De asemenea, poate ajuta părțile interesate să analizeze în mod eficient pentru a evita pasivele financiare după construcție din cauza lipsei de întreținere și a deteriorării mediului.

Dronele pot, de asemenea, să deschidă noi aplicații care anterior erau foarte greu sau costisitoare de accesat sau urmărite îndeaproape. Gândiți-vă la monitorizarea sau inspectarea zonelor greu accesibile sau la analizarea și optimizarea mediilor în schimbare rapidă, cum ar fi șantierele de construcții.

Șase avantaje ale utilizării dronelor pentru proiecte de construcții și infrastructură

Primul și cel mai evident beneficiu al dronelor din industria construcțiilor este capacitatea de a obține date vizuale precise ale unui site mai rapid și mai ieftin decât cu tehnicile terestre sau cu aeronavele cu echipaj. Cu toate acestea, acesta este doar unul dintre numeroasele beneficii pe care le pot aduce dronele companiilor de construcții.

1. Achiziție de imagini rapidă, reproductibilă, la cerere

 

Pe un șantier de construcții, există întotdeauna un antreprenor, o companie de inginerie, o companie de mutare a pământului și un număr de subcontractori care să execute lucrări specializate. În plus față de implicarea multor echipe, termenele limită sunt strânse și necesită înregistrări actualizate frecvent pentru a conduce decizii și pentru a alinia mai multe părți interesate.

Aici se află un avantaj major al dronelor pentru diriginții de șantier. Dronele oferă o imagine completă a șantierului la cerere și în câteva ore.

Imaginile clare și detaliate produse de drone permit diriginților de șantier să urmărească progresul lucrărilor și să ia decizii exacte bazate pe date actualizate și hărți complexe de site reconstruite, în loc să se bazeze pe planuri sau date incomplete care pot să nu reflecte realitatea.

Imaginile aeriene acționează, de asemenea, ca un ajutor vizual atunci când comunică cu toate părțile, astfel încât fiecare să poată vedea de la sine ceea ce s-a făcut deja și ce rămâne de făcut.

2. Date exacte și cuprinzătoare

 

Pe lângă fotografiile aeriene detaliate, aceleași date colectate de o dronă într-un singur zbor oferă o hartă completă a site-ului cu puncte GPS, în 2D și 3D. Aceste hărți permit măsurători precise ale distanțelor, suprafețelor, elevațiilor și volumelor. De acolo, software-ul de fotogrametrie generează și modele de elevație, cum ar fi modelele digitale de teren (DTM) și modelele digitale de suprafață (DSM).

Cu dronele, nu mai trebuie să vă întoarceți la șantier dacă un punct de date a fost ratat.

3. Economie de cost și timp

 

Dronele reduc în mod semnificativ colectarea de date care necesită mult timp în teren și costurile sale de muncă asociate.

Punctele de interes generate conțin 1,2 miliarde de puncte, cu un GSD de 1,2 cm / px (0,4 in / px) permițând măsurători precise. A fost nevoie de nouă ore cu o dronă WingtraOne pentru a colecta aceste date pe teren.

 

4. Documentare mai bună și reconciliere mai rapidă cu subcontractanții

 

Inspecția ușoară și repetată înseamnă că situl va avea o documentație mai completă pe tot parcursul ciclului său de viață.

În cazurile în care un proiect progresează pe lângă construcția defectuoasă, este dificil, dacă nu imposibil, să se urmărească locul în care a fost comisă greșeala sau cine a făcut-o. Datele despre drone furnizează documentație clară, precisă și recuperabilă în punctele frecvente ale procesului de construcție. 

Acest lucru permite părților interesate să revizuiască și să identifice unde au avut loc greșelile și să soluționeze aceste litigii în afara instanței, deoarece dovezile sunt mai clare.

Un alt avantaj al unei documentări mai bune este că datele colectate pot fi analizate pentru a trage lecții din aceasta și pentru a le compara în scopuri comparative.

5. Acces la distanță la starea curentă a site-ului

 

Managerii BIM, topografii și managerii din sediile centrale trebuie în prezent să călătorească fizic sau să se bazeze pe lucrătorii de la fața locului pentru a obține informații despre progresul în construcții. Având pe cineva la fața locului care zboară drona și captează imagini, veți putea vedea progresul proiectelor direct pe computerul dvs., pentru a-l evalua și a discuta cu managerii de șantier ca și cum ați fi fost pe site.

În acest fel, dronele permit managerilor să aibă un punct de contact ușor cu privire la activitățile unităților lor de afaceri din mai multe țări sau regiuni și să obțină informații pe care în mod normal nu le-ați putea obține fără să călătoriți sau bunăvoința altor persoane.

6. Siguranță sporită

 

A putea monitoriza și inspecta locuri sau zone greu accesibile din mijlocul mașinilor fără a intra în ele reduce în mod evident expunerea lucrătorilor la accidente.

Adăugați la aceasta că siguranța pe un șantier de construcții înseamnă și securizarea zonei de lucru ca fiind accesibilă numai personalului calificat. Deci, imaginile cu drone pot ajuta la localizarea mai rapidă a unei breșe în perimetrul unui sit, prevenind intrarea civililor și potențialele accidente.

Dar cele mai mari îmbunătățiri ale siguranței se găsesc în inspecții și lucrări de întreținere. În loc să urce pe stâlpii electrici, să folosească frânghii pentru a inspecta caracteristicile unei instalații sau să lucreze de-a lungul autostrăzilor aglomerate, lucrătorii pot zbura cu o dronă și pot inspecta imagini fără a se pune în pericol.

Rentabilitatea investiției: modul în care dronele creează valoare

Dincolo de investiția inițială în echipamente, introducerea unui nou instrument și a unui flux de lucru într-o organizație consacrată costă timp și bani. Deci, cum pot profesioniștii din construcții să compenseze investițiile inițiale și, chiar mai bine, să obțină un profit semnificativ atunci când investesc în tehnologia dronelor?

Reducerea costurilor anchetei

Procesul de cartografiere a unui șantier de construcții a fost lung și costisitor. Companiile de construcții care întreprindeau proiecte mari au trebuit să petreacă zile și săptămâni cu instrumente de la sol sau să închirieze un elicopter pentru a zbura peste site-urile lor pentru a face fotografiile necesare.

Astăzi, o dronă poate supraveghea o zonă în câteva minute la un cost foarte mic. Administrația Norvegiană a Drumurilor Publice a redus semnificativ timpul și cheltuielile proiectelor lor atunci când au început să utilizeze o dronă WingtraOne pentru a efectua anchete periodice ale construcției de drumuri:

Timpul de configurare pentru multirotor va fi semnificativ mai mare datorită mai multor zboruri. Timpul de configurare multirotor estimat ca un bloc de ~ 2 ore față de un bloc de ~ 1 oră pentru WingtraOne, în mod conservator. Post procesare pentru toate metodele neincluse, dar este mai puțin cu WingtraOne datorită unui flux de lucru simplificat de post-procesare.

Contractori plătiți

Deoarece contractanții trebuie plătiți în funcție de pământul pe care l-au mutat, a avea dovezi măsurate cu exactitate pentru a concilia estimările contractantului poate însemna economisirea a mii de dolari. Deoarece cu datele despre drone, în loc să vă bazați pe măsurători și bunăvoință ale subcontractorilor, vă bazați pe date imparțiale pentru a concilia estimările și plățile.

Antreprenorii ar putea, de asemenea, să calculeze greșit cât ar dura proiectul, deoarece a trebuit să mutați mai mult pământ decât era planificat. Deci, dacă aveți estimări foarte precise, puteți evita, de asemenea, întârzierile și penalitățile proiectului.

Luarea mai rapidă a deciziilor

Timpul este întotdeauna cheie în proiectele de construcții. Pentru că în spatele timpului există costuri. Deci, cu cât puteți obține mai repede datele și informațiile de care aveți nevoie pentru a lua o decizie de afaceri, cu atât mai bine. Mai ales dacă există muncitori „în permanență” care așteaptă să luați o decizie.

Zburând cu o dronă și procesând imaginile, puteți obține date în câteva ore în loc de zile sau săptămâni. Economisiți costurile angajaților și ale subcontractorilor și treceți mai repede la următoarea sarcină.

Preveniți construcția costisită nealiniată

Înainte de a se construi

Mulți bani pot fi economisiți folosind date despre drone în faza inițială a planificării. Cu ajutorul modelelor de elevație 3D, puteți identifica provocările din timpul construcției anterioare și detectați greșelile înainte ca acestea să se întâmple, economisind timp și bani pe termen lung.

Execuţie

În timpul construcției, dacă orice parte a structurii este construită în afara planului cu doar câțiva centimetri (fracțiune de inch), aceasta poate cauza probleme pe măsură ce clădirea continuă. Proiectul va pierde timp și bani din cauza nevoii de a da înapoi și, eventual, de a demonstra și reconstrui.

Costul activelor slab întreținute

Deși valoarea întreținerii adecvate nu este evidentă în operațiunile de zi cu zi, dacă apare o problemă semnificativă și incidentul este legat de o întreținere deficitară, aceasta poate deveni o problemă financiară imensă pentru compania dumneavoastră. Acest lucru este valabil mai ales pentru infrastructurile mari care sprijină reședința sau tranzitul uman sau care ar putea deteriora semnificativ mediul înconjurător, precum baraje, centrale electrice, linii electrice sau iazuri de reținere cu deșeuri toxice.

Folosind imaginile de înaltă rezoluție capturate de drone, echipele de întreținere pot inspecta rapid activele, pot viza uzura sau deteriorarea și pot acorda prioritate operațiunilor necesare. Făcându-și munca mai repede și mai eficient, echipajele de întreținere sunt mai capabile să atenueze eșecurile care ar putea avea consecințe catastrofale de mediu și financiare.

Documentație post-proiect

Majoritatea companiilor de construcții nu fac o analiză post-proiect. Ei știu doar cât a costat și cât a durat. Dar cu această abordare, ei nu au capacitatea de a optimiza pentru viitoarele locuri de muncă.

Cu datele despre drone și modificările documentate, este ușor să verificați ce s-a făcut într-o etapă specifică. În acest fel, puteți face estimări mai bune atunci când licitați pentru un proiect similar, făcând probabil diferența dintre o ofertă câștigată sau pierdută.

Programări online

HAI SĂ DISCUTĂM

Ai un proiect în care ai nevoie de serviciile unei drone profesionale? Fie că este vorba de un proiect urban sau rural, putem să te ajutăm să economisești resurse financiare și de timp la standarde ridicate.

Rezervă-ți 30 de minute
ro_RORomână
Hai să vorbim :)