Inspecția cu o dronă oferă un potențial enorm pentru profesioniștii GIS. Cu o dronă, este posibil să se efectueze topografii de aceeași calitate ca măsurătorile extrem de precise colectate prin metode tradiționale, dar într-o fracțiune din timp. Acest lucru reduce substanțial costul unui sondaj pe sit și volumul de muncă al specialiștilor în domeniu.

 

Ce se înțelege prin sondaj cu dronă?

Un sondaj cu dronă se referă la utilizarea unei drone sau a unui vehicul aerian fără pilot (UAV), pentru a capta date aeriene cu senzori orientați în jos, cum ar fi camerele RGB sau multispectrale și încărcăturile utile LIDAR. În timpul unui sondaj cu dronă echipate cu o cameră RGB, solul este fotografiat de mai multe ori din unghiuri diferite și fiecare imagine este etichetată cu coordonate.


Din aceste date, un software de fotogrametrie poate crea ortomosaice geo-referențiate, modele de înălțime sau modele 3D ale zonei proiectului. Aceste hărți pot fi, de asemenea, utilizate pentru a extrage informații precum distanțe foarte precise sau măsurători volumetrice.

Spre deosebire de avioanele cu echipaj sau imagini prin satelit, dronele pot zbura la o altitudine mult mai mică, ceea ce face ca generarea de date de înaltă rezoluție, de înaltă precizie, să fie mult mai rapidă, mai puțin costisitoare și independentă de condițiile atmosferice, cum ar fi acoperirea norilor.

Reduceți timpul pe teren și costurile inspecției

Înregistrarea datelor topografice cu o dronă este de până la cinci ori mai rapidă decât cu metodele terestre și necesită mai puțină forță de muncă. Cu geo-etichetarea PPK, economisiți și timp, deoarece nu mai este necesară plasarea a numeroase GCP-uri. În cele din urmă, livrați rezultatele sondajului mai repede și la un cost mai mic.

Furnizați date exacte și exhaustive

Stațiile totale măsoară doar puncte individuale. Un zbor cu drona produce mii de măsurători, care pot fi reprezentate în diferite formate (ortomosaic, puncte de interes, DTM, DSM, curbe de nivel etc.). Fiecare pixel al hărții sau punctului produs al modelului 3D conține date geografice 3D.

Mapați zone inaccesibile

O dronă de cartografiere aeriană poate decola și zbura aproape oriunde. Nu mai sunteți limitat de zone inaccesibile, pante abrupte nesigure sau terenuri dure nepotrivite pentru instrumentele de măsurare tradiționale. Nu trebuie să închideți autostrăzile sau liniile de tren. De fapt, puteți captura date în timpul funcționării fără o cheltuială organizațională.

La ce se folosesc dronele în topografie?

Topografie / cartografiere funciară
Dronele de sondaj generează ortomosaice de înaltă rezoluție și modele 3D detaliate ale zonelor în care sunt disponibile date de calitațe scăzută sau învechite. Acestea permit astfel realizarea rapidă și ușoară a hărților cadastrale de înaltă precizie, chiar și în medii complexe sau dificil de accesat. Inspectorii pot extrage, de asemenea, caracteristici din imagini, cum ar fi semne, borduri, marcaje rutiere, hidranți de incendiu și drenuri.


După post-procesare cu un software de fotogrametrie, aceleași imagini pot produce modele de elevație foarte detaliate, linii de contur și linii de rupere, precum și reconstrucții 3D ale terenurilor sau clădirilor.

Managementul și dezvoltarea terenurilor

Imaginile aeriene realizate de drone accelerează și simplifică considerabil topografiile pentru gestionarea și planificarea terenurilor. Acest lucru este valabil pentru cercetarea amplasamentului, planificarea și proiectarea alocărilor, precum și pentru construcția finală a drumurilor, clădirilor și utilităților.


Aceste imagini oferă, de asemenea, fundamentul pentru modele detaliate de topografie a șantierului pentru studii de inginerie pre-construcție. Datele generate pot fi, de asemenea, transferate către orice software CAD sau BIM, astfel încât inginerii să poată începe imediat să lucreze dintr-un model 3D.

Deoarece colectarea datelor de către drone este ușor de repetat la un cost redus, imaginile pot fi realizate la intervale regulate și suprapuse pe planurile originale pentru a evalua dacă lucrările de construcție se deplasează conform specificațiilor planului.

Măsurători precise

Ortofotografiile de înaltă rezoluție permit topografilor să efectueze măsurători de distanță și suprafață extrem de precise.


Stochează măsurători volumetrice

Cu software-ul de cartografiere 3D, este de asemenea posibil să se obțină măsurători volumetrice din aceleași imagini. Această metodă rapidă și ieftină de măsurare a volumului este deosebit de utilă pentru calcularea stocurilor din mine și cariere în scopuri de inventar sau monitorizare.

Cu o dronă, topografii pot captura mai multe puncte de date topografice, deci măsurători de volum mai precise. De asemenea, ei pot face acest lucru într-un mod mult mai sigur decât în cazul în care ar fi trebuit să capteze manual datele, urcând și coborând un stoc. Deoarece dronele captează datele de mai sus, operațiunile la fața locului nu vor fi întrerupte. Timpul scurt de achiziție permite captarea unui instantaneu al sitului într-un anumit moment.

Monitorizarea pantei

Cu analiza GIS automată, este posibilă extragerea măsurătorilor de pantă din DTM și DSM generate de imagini cu drone. Cunoscând abruptitatea suprafeței solului, zonele pot fi clasificate și utilizate în scopuri de monitorizare a pantei, inclusiv atenuarea și prevenirea alunecărilor de teren.

Cu ortomosaicele luate în momente diferite, este posibil să se detecteze schimbările în mișcarea pământului și să se măsoare viteza acestuia. Aceste date pot ajuta la prezicerea alunecărilor de teren și la prevenirea posibilelor daune la drumuri, căi ferate și poduri.

Comparativ cu tehnicile tradiționale de monitorizare, unde senzorii sunt așezați pe puncte unice, dronele permit colectarea mai cuprinzătoare de date. Dronele cu capacitate PPK, care nu necesită stabilirea mai multor GCP, sunt optime pentru această aplicație, deoarece aceste zone sunt adesea greu accesibile sau chiar periculoase.

Planificare Urbană

Dezvoltarea zonelor urbane din ce în ce mai dense și complexe necesită o planificare intensivă și, prin urmare, colectarea de date costisitoare. Datorită dronelor, planificatorii urbani pot colecta cantități mari de date actualizate într-o perioadă scurtă de timp și cu mult mai puțin personal. Imaginile produse în acest mod permit planificatorilor să examineze condițiile sociale și de mediu existente ale siturilor și să ia în considerare impactul diferitelor scenarii.

Datorită modelelor 3D, clădirile pot fi, de asemenea, ușor suprapuse pe mediul lor, oferind planificatorilor și cetățenilor o perspectivă experimentală a unui proiect complex de dezvoltare. Modelele 3D permit, de asemenea, analiza și vizualizarea umbrelor proiectate și a perspectivelor / vizualizărilor.

Programări online

HAI SĂ DISCUTĂM

Ai un proiect în care ai nevoie de serviciile unei drone profesionale? Fie că este vorba de un proiect urban sau rural, putem să te ajutăm să economisești resurse financiare și de timp la standarde ridicate.

Rezervă-ți 30 de minute
ro_RORomână
Hai să vorbim :)